Tesla’ya Rakip Hamle: Uber, Londra’da Otonom Taksi Denemelerine Başlıyor!

Tesla’ya Rakip Hamle: Uber, Londra’da Otonom Taksi Denemelerine Başlıyor!

Ulaşım platformu devi Uber, sürücüsüz taksi denemelerine önümüzdeki yıl Londra'da başlayacağını duyurdu. Bu gelişme, Tesla'nın "2027'den önce" ABD'de tanıtmayı planladığı robotaksi projesinden önce gelmesiyle dikkat çekiyor.

Uber, daha önce yapay zeka alanında çalışan bir teknoloji firmasıyla birlikte, "karmaşık sürüş ortamları" olarak tanımladığı koşullarda Seviye 4 otonom sürüş teknolojisini mükemmelleştirmek için çalışmalara başlamıştı.

Bu duyuru, yetkililerin otonom "taksi ve otobüs benzeri" pilot hizmetlerin yollara entegre edilmesi için bir çerçeve oluşturacağını açıklamasının hemen ardından geldi. Daha önceki planlar tam otonom taksilerin belirli bir tarihte yollarda olmasını öngörse de, bu hedef güncellenmişti.

Yapılan açıklamalarda, otonom araçlara olan bağlılığın büyümeyi hızlandıracağı, on binlerce yeni istihdam yaratacağı ve ekonomiye önemli katkı sağlayacağı belirtildi.

Uber, sürücüsüz taksi pilot uygulamasının halka açık olup olmayacağını veya nasıl uygulanacağını henüz doğrulamadı. Şirket, önümüzdeki aylarda daha fazla detay açıklayacağını belirtti. Ancak şirketin üst düzey yöneticilerinden biri, Uber'in vizyonunun otonomiyi yolcular için her yerde güvenli ve güvenilir bir seçenek haline getirmek olduğunu ve Londra'daki bu denemenin bu geleceği gerçeğe daha yaklaştırdığını vurguladı.

Elbette, yollarımızın tamamen otonom araçlarla dolmasına daha uzun bir yol var. Yürürlükteki düzenlemeler, sürücüsüz araçların "yeterli ve dikkatli insan sürücüler kadar yüksek bir güvenlik seviyesine" ulaşmasını şart koşuyor.

Bir kaza durumunda sorumluluk, taksinin ait olduğu firmada olacak ve yolcuların herhangi bir kusuru olmayacak. Araçta kontrol mekanizmaları varsa, yolcular "sorumlu kullanıcılar" olarak adlandırılabilir, ancak yine de bazı durumlarda sorumluluktan kaçınabilirler.

Uber, sürücüsüz hizmetlerini birkaç ay içinde devreye sokmaya hazırlanırken, (Tesla dahil) birçok firma bu yolda engellerle karşılaştı. Eleştirmenler, bu tür sistemlerin güvenli bir şekilde uygulanabilirliğini sorgulamaya devam ediyor.

Teknolojinin yaygınlaşması konusundaki iyimserliğin gerçekçiliği ve halkın bu yeni teknolojiye ne zaman tam olarak güveneceği gibi konular tartışılmaya devam ediyor.