
Tesla’nın Zorlu Denklemi: İşler Kötü Giderken Hisseleri Neden Yüksek? Elon Musk Etkisi…
Tesla, şu sıralar oldukça karmaşık bir ikilemle karşı karşıya: Şirketin ana iş alanı, yani otomobil satışları ve karlılığı, Elon Musk liderliğinde zor bir dönemden geçiyor ve düşüş eğiliminde.
Ancak öte yandan, Tesla hisseleri piyasada adeta bir "meme hissesi" (temellerden ziyade hype ile hareket eden hisse) haline gelmiş durumda. Bu durum, Musk'ın hisselere olan etkisinin ortadan kalkması halinde büyük bir düşüş yaşanabileceği endişesini beraberinde getiriyor.
Tesla'nın son finansal sonuçları beklentilerin oldukça altında kalıp son yılların en kötü tablosunu ortaya koymasına rağmen, hisselerin bu hafta %20 gibi kayda değer bir oranda yükselmesi, hissenin rasyonel işleyişten ne kadar uzaklaştığının ve "havaya" göre işlem gördüğünün en büyük kanıtı.
Tesla'nın kazanç eğilimleri, şirketin içinde bulunduğu zorlu durumu açıkça gösteriyor:
Küresel elektrikli araç (EV) satışları artmaya devam etse de, Tesla'nın araç teslimatları 2024'ten bu yana düşüyor. Aynı zamanda, otomotiv brüt kar marjları da geriliyor.
Geçtiğimiz çeyrekte, enerji depolama satışlarındaki artışa rağmen, Tesla düzenleyici kredi satışları olmasaydı zarar açıklamış olacaktı.
Enerji depolama bölümü, Tesla için tek umut ışığı gibi görünse de, burada da bazı sorunlar baş gösteriyor. Şirket, bu alanda ucuz Çin batarya hücrelerine bağımlı olduğunu ve bu hücrelerin artık gümrük vergilerine tabi olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, CATL ve BYD gibi enerji depolama ürünleri için Tesla'ya hücre tedarik eden şirketlerin de rakip ürünler piyasaya sürmesiyle rekabet artıyor.
Tesla'nın EV satışlarının düşmesinin nedenleri arasında, Musk'ın tartışmalı açıklamalarıyla potansiyel müşteri kitlesinin bir kısmını yabancılaştırması ve liderliğinin daha çeşitli bir araç yelpazesi yerine otonom sürüş teknolojisine aşırı odaklanması gösteriliyor. Bu tablo, markanın açıkça yeni bir liderliğe ihtiyaç duyduğunu düşündürüyor.
Musk'ın giderek daha politik ve tartışmalı bir figür haline gelmesi, tüketici odaklı bir şirketin yüzü olması için uygunluğunu sorgulatıyor. Ayrıca, zamanını altı farklı proje arasında bölmesi, bu süreçte önemli hatalar yapmasına yol açıyor.
Musk döneminde Tesla, son 5 yılda sadece Cybertruck gibi tek bir yeni araç modeli piyasaya sürdü ve bu model de ticari olarak beklenen yaygın başarıyı henüz yakalayamadı. Musk, otonom sürüşü ne zaman çözeceği konusunda son 10 yıldır sürekli olarak tahminlerinde yanıldı. Çoğu CEO, bu kadar hatalı tahminin ardından görevden alınmış olurdu.
Bu noktada, Tesla'nın işlerinin yeni bir liderlikten fayda görmeyeceğini iddia etmek oldukça güç.
Ancak Musk'ın ayrılmasının fayda getirmeyeceği tek bir alan var: Tesla'nın hisseleri. Şu anda düşen karlılığa rağmen hisseler, otomotiv sektörü için inanılmaz derecede yüksek olan 165 gibi bir Fiyat/Kazanç (F/K) oranından işlem görüyor.
Bu oran, otomotiv sektöründe duyulmuş bir şey değil. Hatta Tesla'nın kendini konumlandırmaya çalıştığı teknoloji sektöründe bile, kazancının büyük kısmı hala araç satışına bağlıyken bu kadar yüksek bir F/K oranı oldukça nadir.
Tesla'nın bu durumu şu anda sürdürebilmesinin tek nedeni, Musk'ın Tesla'nın "gerçek dünya yapay zekasını" (kendi kendine giden araçlar ve insansı robotlar) çözmek üzere olduğuna dair sözlerine şaşırtıcı derecede çok sayıda insanın inanması.
Durum bundan ibaret.
Tesla'nın hisse fiyatı, temelde yatırımcıların Musk'ın Tesla'nın otonom sürüş ve robotik çabalarına dair iddialarına ne kadar güvendiğinin bir göstergesi haline geldi. Çünkü kimse, hisse fiyatının Tesla'nın temel işleyişi ve finansal temelleriyle ilgili olduğunu iddia edemez; zira bu temeller düşüşte ve Tesla'nın mevcut değerinin yaklaşık beşte biri kadar bir değere işaret ediyor.
Bu nedenle, hisse fiyatı, Tesla'nın otonom sürüşü çözmekte sürekli olarak yanlış tahminlerde bulunan ve bunu kanıtlayacak veri sunmayan Musk'ın, bu kez sorunu çözmenin eşiğinde olduğuna ve rakiplerinden önde olduğuna dair iddialarına insanların inanmasına dayanıyor.
Eğer Musk ayrılırsa, bu inanç muhtemelen onunla birlikte ortadan kalkacak ve potansiyel bir hisse çöküşüne yol açabilecektir.
Bu durum bazıları için tam bir bilmece. Analistlere göre, bu durumda işi kurtarmak, hisseyi kurtarmaktan daha önemli. Zira hisse er ya da geç bir noktada gerçek değerine doğru düşecektir. Milyonlarca elektrikli araç satma işi, dünya için aslında iyi bir şey ve yaklaşık 100.000 kişiye istihdam sağlıyor.
Musk, Tesla'nın sonunda kendi yarattığı beklentilere ulaşacağı umuduyla işleri uzun süre devam ettirmeyi başardı. Ancak en olası senaryo, diğer şirketler otonom sürüş çalışmalarını ölçeklendirmeye başladığında bu durumun sürdürülemez hale gelmesidir.
Piyasadaki bazı firmalar (Waymo gibi) ABD'de haftada yüz binlerce otonom sürüş seferi tamamlıyor. Çin'de de Baidu, WeRide, PonyAI ve diğerleri yaygınlaşmaya başladı.
Bu çalışmalar daha popüler hale geldikçe ve bunları düzenli olarak kullanan kişi sayısı milyonlara ulaştıkça, Musk'ın on yıllık gecikmelerle birlikte Tesla'yı otonomi alanında lider olarak sunması zorlaşacaktır.
Tesla'nın genel otonomiyi çözme konusunda gerçek bir şansı olduğuna inanılıyor, ancak bunun 2027-2028 gibi, yeni bir donanım paketiyle gerçekleşmesi bekleniyor. O zamana kadar Tesla, Waymo'nun yanı sıra birçok yerleşik rakibe sahip olacak ve milyonlarca HW3-4 araca vaat ettiği ancak teslim edemediği otonom sürüş yetenekleri nedeniyle önemli bir sorumluluk taşıyor olacak.
Bu, Tesla için harika bir durum değil ve bu durumun tamamen Musk'tan kaynaklandığı düşünülüyor.
Ancak Musk'ın Tesla'daki pozisyonu güvende gibi görünüyor. Tesla'nın otonom sürüş çabaları hakkında ciddi şüpheleri olan hissedarlar bile, yanılma ihtimaline karşı onu görevden almak istemiyorlar. Bu durum, Tesla'nın değerinin büyük bir kısmının şu anda Musk'ın "süper dahi" mistiğinde yattığına işaret ediyor.
Sosyal medyada sıkça görülüyor. Birisi Musk'ı veya Tesla'yı eleştirdiğinde, eleştiriye karşı bir argüman sunmak yerine, Musk hayranları sadece eleştireni hedef alıyor ve "Sen kimsin ki Musk'ı sorguluyorsun? Kaç tane roket indirdin?" gibi sorular soruyorlar.
Bu, sorgulanamaz liderlik algısı yaratan bir davranış biçimi. Nadiren mutlu sonla biten tehlikeli bir durum.
Musk zeki ve şirketleri onun liderliğinde inanılmaz şeyler başardı, ancak bu onun hata yapamayacak bir süper dahi olduğu anlamına gelmiyor.
Birçok kez yanıldı ve sayısız vesileyle yanıltıcı ifadeler kullandı. Kendi çıkarı için yalan söylemeye ve insanları yanıltmaya istekli olduğunu kanıtladı. Bu, güvenmeniz gereken biri değil. Özellikle ABD'de insanlar, servet biriktirmiş birine aşırı değer atfetme eğiliminde.
Bazı yorumculara göre, Musk'ın biraz zekası, zengin kişilerle bağlantısı ve düşük ahlaki değerleri varsa, servet biriktirmenin oldukça kolay olduğu bir kategoriye uyuyor, üstelik buna bir de mesih kompleksi eklenmiş durumda.
Bazı gözlemciler, Tesla'nın bu ikilemden nasıl çıkabileceğine dair fikirleri merak ediyor. Tesla'nın elektrikli ulaşımın ilerlemesini hızlandırma şeklindeki orijinal misyonunun hayranları olarak, markanın hala bu hedefe katkıda bulunabileceğine inanılıyor, ancak Musk'ın dümenin başında olduğu bir ortamda değil.
Yine de, Musk'ı görevden alabilecek tek kişiler Tesla hissedarları ve yukarıda açıklandığı gibi, hisse fiyatında önemli bir düşüşe yol açma olasılığı nedeniyle onu görevden almak için bir teşvikleri yok.
Ne yapılabilir? Bu durumdan çıkış yolu olup olmadığına dair farklı görüşler ve öneriler tartışılıyor.