Tesla’nın Sigorta İşi Kan Kaybediyor: Şirket Kendi Araçlarını Sigortalarken Zarar Ediyor!

Tesla’nın Sigorta İşi Kan Kaybediyor: Şirket Kendi Araçlarını Sigortalarken Zarar Ediyor!

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın kendi sigorta ürünlerinin sürdürülebilir olmadığına dair dikkat çekici bir rapor yayınlandı. Rapor, şirketin kendi araçlarını sigortalarken para kaybettiğini ortaya koyuyor.

Tesla araçları, uzun zamandır yüksek sigorta maliyetleriyle biliniyor. Otomobil üreticisi bu durumu ele almak için çeşitli adımlar attı. Hem tamir maliyetlerini kontrol altına almak amacıyla kendi 'çarpışma merkezlerini' kurdu, hem de kendi sigorta ürünlerini piyasaya sürdü.

Tesla, kendi teknolojisi ve sahipleri hakkında diğer sigortacılardan daha fazla bilgiye sahip olduğunu iddia ederek, daha isabetli ve belki de daha uygun fiyatlı ürünler sunabileceğini öne sürmüştü.

Son birkaç yıldır belirli pazarlarda kendi araç sigortasını sunan Tesla, araçlarından topladığı gerçek zamanlı sürüş verilerini kullanarak 'Güvenlik Skoru' adı verilen bir puanlama sistemi oluşturdu. Bu skor, sürücülerin nasıl ve ne zaman araç kullandığına dayanıyor ve şirket aylık primlerini buna göre artırıp azaltıyor. Tesla'nın Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri olan Autopilot ve Full Self-Driving'in (Denetimli Tam Otonom Sürüş) kullanımı da primleri etkileyebiliyor.

Ancak, Tesla sahipleri, diğer sigorta şirketlerine kıyasla Tesla'dan daha düşük teklif alma konusunda karışık sonuçlar bildirmekteydi.

Şimdi ise küresel finansal veri ve analitik şirketi S&P Global'den gelen veriler, Tesla Sigorta'nın önemli sorunlar yaşadığına işaret ediyor.

Bir sigorta şirketinin 'zarar oranı' (loss ratio), ödenen primlerin ne kadarının hasar ödemelerine ayrıldığını gösteren kilit bir metriktir. Oran ne kadar yüksekse, sigortacının para kaybetme olasılığı o kadar artar.

S&P Global'in son verilerine göre, Tesla'nın 2023'teki zarar oranı %92,5 olarak gerçekleşti. Bu, Tesla Sigorta'nın topladığı her 1 dolarlık prim için 92,5 sentini hasar ödemeleri olarak geri ödediği anlamına geliyor.

Genel giderler de hesaba katıldığında, Tesla'nın sigorta ürünlerinden zarar ettiği sonucu ortaya çıkıyor.

Son aylarda gelen veriler, Tesla araçları için sigorta primlerinin piyasa ortalamasının iki katı hızla arttığını da gösteriyor.

Bu durum, Tesla'nın araçlarının diğer araçlara kıyasla önemli ölçüde daha düşük kaza oranına sahip olduğu ve tamirlerinin görece daha ucuz olduğu yönündeki iddialarıyla çelişiyor. Eğer bu iddialar doğru olsaydı, Tesla araçlarının sigorta maliyetlerinin düşmesi ve şirketin sigorta ürünlerinden kar etmesi beklenirdi. Ancak S&P verileri, bu durumun geçerli olmadığını gösteriyor.