Tesla’nın Çin Kabusu Derinleşiyor: Çalışanlar Limitlere Zorlanıyor!

Tesla’nın Çin Kabusu Derinleşiyor: Çalışanlar Limitlere Zorlanıyor!

Elektrikli otomobil devi Tesla, dünyanın en büyük pazarı Çin'de ciddi bir baskı altında. Bu durumun en çok satış ekibini zorladığı, çalışanların limitlerine kadar itildiği belirtiliyor.

Son birkaç yıldır Çinli otomobil üreticileri büyük bir atılım yaptı. Artık sadece uygun fiyatlı modellerle değil, üst segmentte de Tesla gibi markalara karşı rekabet güçlerini artırdılar.

Çin, açık ara farkla dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı konumunda ve 2020-2023 yılları arasında Tesla'nın büyümesinde kritik bir rol oynamıştı.

Ancak şimdi Tesla, BYD, Xiaomi, NIO, Li Auto gibi devlerin yoğun rekabetiyle karşı karşıya.

Geçtiğimiz dönemlerde çıkan haberlerde, Xiaomi'nin SU7 modelinin Çin'de Tesla Model 3'ü satışlarda geride bıraktığı ve şimdi de Model Y'ye rakip olacak yeni modellerin yolda olduğu belirtilmişti.

Tesla, güncellenmiş Model Y ile Çin pazarında rekabetçi kalmayı umuyordu ancak son raporlar aksini gösteriyor.

Şirket, Model Y ve Model 3 satışlarını artırmak için ülkede sübvanse edilmiş %0 finansman seçenekleri bile sunmaya başladı.

Çin'deki güncel ve eski Tesla satış danışmanları ile yapılan röportajlara dayanan yeni bir habere göre, Tesla'nın Çin satış ekibini her gün 13 saat çalışmaya zorladığı iddia ediliyor.

Raporda, Tesla'nın satış ekibine günde bir araba satma hedefi koyduğu, ancak bu oranın yarısına bile ulaşmakta zorlandıkları belirtiliyor.

Günde bir araba satabilmek için satış ekibine her gün 10 yeni kullanıcı profili oluşturma, üç online deneme sürüşü daveti tamamlama ve dört fiziksel deneme sürüşü gerçekleştirme talimatı verildiği söyleniyor.

Haberdeki iddialara göre, artan gereksinimler sınırlı maaşla birleşince, Çin'deki bazı Tesla mağazalarında rekor düzeyde çalışan sirkülasyonu yaşanıyor.

Pekin'deki bir Tesla mağazasının örnek verildiği raporda, tüm satış ekibinin sadece bir buçuk ay içinde tamamen değişebildiği belirtiliyor.

Bir Tesla satış danışmanı, Çin'de Tesla araç satmanın artık çok daha zor hale geldiğini dile getiriyor.

Tesla, son birkaç yılda araçlarının oldukça yaygınlaşması ve markanın 2022-2023'teki kadar premium olarak algılanmaması nedeniyle bir anlamda kendi başarısının da kurbanı oldu.

Uzman yorumlarına göre, Tesla'nın Çin'deki sorunları rekabet nedeniyle zaten vardı, ancak jeopolitik gerilimlerin artması bu süreci hızlandırıyor gibi görünüyor. Ticari gerilimlerin Amerikan markalarını Çinli tüketiciler nezdinde daha az cazip hale getirdiği düşünülüyor.