Tesla Sürücüleri İsyan Etmişti: ‘Hayalet’ Çarpışma Uyarıları Artık Güvenlik Skorunu Etkilemeyecek!

Tesla Sürücüleri İsyan Etmişti: ‘Hayalet’ Çarpışma Uyarıları Artık Güvenlik Skorunu Etkilemeyecek!

Tesla, sürücülerin sık sık 'hayalet' veya 'sahte' olarak nitelendirdiği ileri çarpışma uyarıları nedeniyle açılan dava sonrasında, bu uyarıları sigorta değerlendirmesinde cezalandırmaktan vazgeçti.

Birçok modern araçta olduğu gibi Tesla modelleri de sürücüleri olası bir çarpışma riskine karşı uyaran ileri çarpışma uyarı sistemlerine sahip. Bu uyarılar hayat kurtarıcı olabilse de, zaman zaman yanlış pozitifler vererek sürücüleri gereksiz yere telaşlandırabiliyor.

Normal şartlarda bu durum 'fazla güvenlik göz çıkarmaz' denilerek göz ardı edilebilir. Ancak Tesla'nın bazı ülkelerde sunduğu kendi sigorta sistemi için durum farklıydı. Tesla, araçlarından topladığı gerçek zamanlı sürüş verilerini kullanarak 'Güvenlik Skoru' adını verdiği bir sistemle sürücülerin sigorta primlerini belirliyordu. Bu skor, sürücünün sürüş tarzına, zamanına ve aracın güvenlik sistemlerinin ne sıklıkla devreye girdiğine göre aylık primleri artırıp azaltabiliyordu.

Tesla'nın bu adımı, üçüncü parti sigorta şirketlerinin Tesla araçları için genellikle yüksek primler talep etmesine bir yanıt olarak görülüyordu. Ancak Güvenlik Skoru'nu etkileyen faktörler arasında hızlanma, gece sürüşü ve bahsi geçen çarpışma uyarıları gibi unsurların yer alması tartışmalara yol açmıştı.

Pek çok Tesla sahibi, araçlarının sebepsiz yere çarpışma uyarısı verdiğini ve bunun sonucunda Güvenlik Skorlarının düşerek sigorta primlerinin haksız yere arttığını bildirdi. Bu durum, 2023 yılında yurt dışında toplu bir davaya konu oldu.

Bu gelişmelerin ardından Tesla, yaklaşık iki yıl sonra sessiz sedasız bir güncellemeyle (Güvenlik Skoru Beta sürüm 2.2) ileri çarpışma uyarılarını Güvenlik Skoru'nu etkileyen faktörler listesinden çıkardı.

Türkiye'de Tesla'nın kendi sigorta hizmeti henüz bulunmasa da, bu gelişme araçlardaki güvenlik sistemlerinin hassasiyeti ve üreticilerin araç verilerini nasıl kullanabileceği konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor. Özellikle sıkça 'hayalet uyarı' veren sistemlerin, sürücüler için ileride farklı değerlendirme kriterlerinde (garanti, servis vb.) sorun yaratmaması adına bu tür geri adımlar önem taşıyor. Araç güvenlik sistemlerinin güvenilirliği kadar, bu sistemlerden elde edilen verilerin adil bir şekilde değerlendirilmesi de büyük önem arz ediyor. Hatalı bir uyarının sürücüye herhangi bir maliyet veya dezavantaj olarak yansımaması gerektiği açık.