
Renault’dan Elektrikli Ticari Hamlesi: Yeni Trafic, Goelette ve Estafette Geliyor!
Önemli bir ticari araç fuarı, büyük tanıtımlarla yeniden canlandı. Bu tanıtımların başında ise yeni Renault Trafic'in perdesini aralaması geliyor. Daha önce model hakkında bilgiler görmüş olsak da, Renault, yeni Trafic'i ve onunla birlikte açık kasa versiyonu Goelette ve kapalı kasa versiyonu Estafette'i dünya prömiyeri için bu fuara getirdi.
Her üç model de Renault Grubu'nun Ampere alt markası tarafından oluşturulan yeni SDV (Yazılım Tanımlı Araç) mimarisi üzerine inşa edilmiş. Altında 'kaykay' tarzı bir platform bulunuyor. Batarya boyutları henüz onaylanmamış olsa da, Renault 450 kilometreye kadar menzil iddiasında bulunuyor. Şarj hızları ise bataryayı yüzde 15'ten yüzde 80'e sadece 20 dakikada çıkaracak kadar hızlı.
Renault'nun yeni elektrikli platformu esnek olacak şekilde tasarlandı ve bu esnekliği göstermek için üç farklı versiyon ortaya çıkarıldı. Üçü de aynı alt tampon tasarımına sahipken, kendi özgün tasarımlarını taşıyorlar. Trafic E-Tech, mevcut modele göre önemli ölçüde farklı bir dış tasarıma sahip. Aydınlatmalı logo, ince LED farlar ve arkada dar dikey ışıklar dikkat çekiyor. Bol miktarda siyah kaplama ve keskin çizgiler kullanılmış. Yük taşıma kapasitesini artırmak için dört tekerlek de köşelere mümkün olduğunca yakın konumlandırılmış. Renault, Trafic'in 10.3 metrelik dönüş çapının Clio supermini ile aynı olduğunu iddia ediyor.
İki farklı batarya seçeneği mevcut. Uzun menzilli versiyon, enerji yoğun nikel manganez kobalt bataryaya sahipken, daha küçük (ve daha uygun fiyatlı) lityum demir fosfat batarya 350 kilometreye kadar menzil sunabiliyor. Araçta tek bir elektrik motoru bulunuyor ve bu motor 201 beygir güç ile 345 Nm tork üretiyor. Ayrıca, araçtan yük besleme (vehicle-to-load) teknolojisi sayesinde alet ve ekipmanlara güç sağlanabilirken, araçtan şebekeye (vehicle-to-grid) teknolojisi ile enerji şebekeye geri gönderilebiliyor.
Trafic E-Tech, L1 (5.1 metreküp) ve L2 (5.8 metreküp) olmak üzere iki farklı boyutta gelecek. 1.9 metrelik tavan yüksekliği sayesinde çok katlı otoparklara erişim kolaylaşacak. İç mekanda bolca depolama alanı ve dayanıklı geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılmış. Bilgi-eğlence için 12 inç dokunmatik ekran ve sürücü için 10 inçlik bir ekran yer alıyor ve en güncel bağlantılı hizmetleri içeriyor.
Goelette, Trafic ile aynı temel platform ve yapıyı kullanıyor, ancak farklı gövde tiplerine adapte edilebilen bir şasi kabin versiyonu. Adını Renault'nun altmışlı ve yetmişli yıllarda sunduğu açık kasa bir kamyondan alıyor, bu nedenle fuar modeli de bu görünüme sahip. Diğer konfigürasyonlar arasında kapalı kasa ve damperli kamyonet bulunuyor. Renault, şasinin 1.4 tona kadar ağırlık taşıyabileceğini belirtiyor. Fabrikadan veya Renault'nun dönüşüm uzmanlarından oluşan Qstomize ağı aracılığıyla geniş bir dönüşüm yelpazesi sunulacak.
Estafette ise adını geçmişteki çeşitli Renault ticari araçlarından alıyor. Bu kapalı kasa panelvan 5.27 metre uzunluğa, 1.92 metre genişliğe ve 2.6 metre yüksekliğe sahip. Devasa bir kargo hacmi (9.2 metreküp) sunuyor. Görünümü, geçen yıl tanıtılan Estafette konseptinden etkilenmiş, üretim modelinde ise Trafic ile aynı ön kısım kullanılmış. Sürgülü yan kapıları ve arkada bir rulo kepenk bulunuyor. İç mekan yüksekliği 1.9 metreye kadar olan yolcuların kokpit ile kargo alanı arasında kolayca hareket etmesine olanak tanıyor. Renault'ya göre, yoğun teslimat sürücülerine bir kolaylık olarak, sürgülü yan kapılar dirsekle açılabiliyor, bu da elleriniz koli doluyken araca binmeyi kolaylaştırıyor.
Her üç panelvanın da 2026 yılında satışa sunulmasından önce daha fazla detay açıklanacak. Renault, yeni modellerin şu anki Trafic'in monte edildiği Fransa'nın kuzeyindeki Sandouville fabrikasında üretileceğini doğruladı.