Rekor Satışlar Geldi Ama… BYD Çin’de Üretimi Kısıyor İddiası!

Rekor Satışlar Geldi Ama… BYD Çin’de Üretimi Kısıyor İddiası!

Elektrikli araç pazarının devlerinden BYD, geçtiğimiz ayı yılın en iyi satış rakamıyla kapattı. Mayıs sonunda gerçekleştirdiği agresif fiyat indirimlerinin ardından gelen bu rekor, ilk bakışta her şeyin yolunda gittiği izlenimini verse de, sektör kaynaklarından gelen haberler farklı bir tablo çiziyor.

BYD Neden Üretimi Azaltıyor İddiaları Ortaya Atılıyor?

BYD, Mayıs 2025'te dünya genelinde yaklaşık 382.476 adet 'Yeni Enerji Aracı' (NEV) satarak rekor kırdı. Çin'deki çoğu otomobil üreticisi gibi, BYD de hem tamamen elektrikli araçları (EV) hem de şarj edilebilir hibritleri (PHEV) NEV kategorisinde raporluyor.

Yılın ilk beş ayında BYD'nin global satışları geçen yıla göre %39 artışla 1.76 milyon adedi aştı. Ticari araçlar hariç tutulduğunda, binek araç satışları %37 artışla 1.73 milyon adedin üzerine çıktı. Bu büyümenin lokomotifi ise tamamen elektrikli araçlar oldu; EV satışları yılın ilk beş ayında %40 oranında arttı.

Ancak, bazı kaynaklara göre bu büyüme hızı bile yeterli olmayabilir. İddialara göre, Çin'deki BYD fabrikalarında araç stoku artmaya başladı. Konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgilere göre BYD, Çin'deki birçok fabrikasında üretimi azalttı. Hatta, ek üretim hatları kurma ve kapasite artırma planlarını da ertelediği söyleniyor.

Aynı kaynaklar, BYD'nin bazı tesislerde gece vardiyalarını kaldırdığını ve artan stoklar karşısında kapasiteyi en az üçte bir oranında düşürdüğünü belirtiyor. BYD henüz bu iddiaları resmi olarak doğrulamadı ancak kaynaklardan biri, en az dört BYD fabrikasının daha yavaş bir tempoda çalıştığını öne sürdü.

Kaynaklardan biri, bu adımın maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak amaçlı olduğunu söylerken, diğeri BYD'nin belirlediği satış hedeflerine ulaşamamasının buna neden olduğunu iddia ediyor.

Bu iddiaların doğruluğu kanıtlanırsa, BYD'nin geçtiğimiz ay yaptığı agresif fiyat indirimleri düşünüldüğünde durum dikkat çekici hale geliyor. BYD, 23 Mayıs'ta 22 farklı modelinde %34'e varan oranlarda indirimler uygulamıştı.

BYD, 2025 yılı için yaklaşık 5.5 milyon araç satmayı hedefliyor. Bu, 2024 satışlarına kıyasla yaklaşık %30'luk bir artış anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl BYD, 4.72 milyon adedin üzerinde NEV satışı gerçekleştirmişti, bu da 2023'e göre %41'lik bir artıştı. Ancak, yıllık büyüme oranının son birkaç yıldır yavaşladığı gözlemleniyor.

Sektör verilerine göre, BYD'nin yıllık satış büyüme oranı 2021'deki %218'den 2022'de %208'e ve 2023'te %62'ye geriledi.

Geçtiğimiz ay yapılan bir bayi anketi de bu durumu destekler nitelikte. Ankete göre BYD bayilerinin stok seviyeleri oldukça yüksek. Ortalama 3.21 aylık stok tutan BYD bayilerine karşılık, sektör genelinin ortalaması 1.38 ay seviyesindeydi.

BYD'nin Rotası Yurtdışına mı Dönüyor?

Çin'deki elektrikli araç pazarında artan rekabet, yoğunlaşan fiyat savaşları ve yerli markaların uygun fiyatlı modellerinin piyasayı doldurmasıyla, BYD dahil birçok Çinli üretici büyüme için rotayı yurtdışı pazarlara çeviriyor.

BYD, Mayıs ayında Çin dışındaki pazarlarda 89.000'in üzerinde NEV satışı gerçekleştirerek üst üste altıncı kez denizaşırı satış rekorunu kırdı.

Bu yıl Avrupa ve İngiltere'deki aylık tescil sayılarında Tesla'yı geride bırakan BYD, geçtiğimiz ay Avrupa için en uygun fiyatlı modeli olan Dolphin Surf'ü tanıttı. Dolphin Surf, Çin'de 8.000 doların altında satılan ve oldukça popüler olan Seagull modelinin Avrupa versiyonu.

BYD Dolphin Surf, İngiltere'de 18.650 Sterlin (yaklaşık 25.000 dolar) başlangıç fiyatıyla en uygun fiyatlı modellerden biri olarak pazara giriş yaptı.

Şirket yetkilileri, Dolphin Surf modelinin Avrupa A/B segmentindeki önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti. BYD'nin Avrupa'ya yeni model sunma hızını da diğer tüm üreticilerden daha hızlı olduğunu vurguladılar.

BYD'nin Avrupa'daki satışlarının bu yıl ikiye katlanarak 186.000 adede ulaşması bekleniyor. Analistler, 2029'a kadar BYD'nin Avrupa'da 400.000 civarında satış yapabileceğini tahmin ediyor. Şirketin Macaristan ve Türkiye'de kurmayı planladığı yeni fabrikalarla birlikte yıllık üretim kapasitesinin 500.000 adedi aşması öngörülüyor.

Avrupa sadece bir örnek. BYD, Brezilya, Tayland, Avustralya ve diğer birçok önemli pazarda da lider bir EV markası konumunda.

Çin'de üretimi kısma iddiaları doğru olsa bile, dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticisinin önümüzdeki birkaç yıl içinde denizaşırı pazarlarda önemli bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.