Nissan’ın Yeni Patronu Konuştu: İşte Yanlış Gidenler ve Radikal Kurtarma Planı!

Nissan’ın Yeni Patronu Konuştu: İşte Yanlış Gidenler ve Radikal Kurtarma Planı!

Nissan'ın yeni CEO'su için ilk öncelik, zor durumdaki şirketi toparlanma moduna sokmak. İlk günden itibaren radikal kararlar alındı: 20.000 kişinin işine son verilmesi, yedi fabrikanın kapatılması, altı platformun ortadan kaldırılması, parça karmaşıklığının yüzde 70 azaltılması ve belirli modellerin geliştirilmesinin durdurulması. Bunlar, uzun bir maliyet düşürme listesinin ana maddeleri. Peki Japon otomobil üreticisi buraya nasıl geldi?

Sektörel bir zirvede konuşan Nissan'ın yeni patronu, ilk sorunların yaklaşık on yıl önce, şirketin yılda sekiz milyon araç gibi iyimser bir satış hedefi belirlemesiyle ortaya çıktığını söyledi. Bu hedef, kısa süre önce açıklanan son rakamlardan (3.3 milyon araç) oldukça uzak.

Basında yer alan bilgilere göre, Nissan'ın yeni patronu, bir zamanlar belirlenen aşırı iddialı satış hedefini kovalamak için üretim kapasitesini artırmaya ve işgücünü genişletmeye yoğun bir şekilde para harcandığını belirtiyor. Bu planların, Nissan'ı yakın zamanda 'umutsuz bir durumda' olarak nitelendiren eski yönetim döneminde yapıldığı ifade ediliyor.

Nissan'ın yeni lideri, 'temel sorunun' yıllar içinde derinleştiğini, çünkü 'şimdiye kadar kimsenin bunu düzeltmek için bir şey yapmadığını' iddia ediyor. Bu hafta açıklanan yeni önlemler, şirketin son mali yılda kaydettiği 4.5 milyar dolarlık şaşırtıcı zararın ardından giderleri kısmayı amaçlayan 'Re:Nissan planı'nın bir parçası.

Nissan'ın toparlanmak için gerekenlere sahip olup olmadığı sorulduğunda, 'Plan konusunda çok güvenliyiz ve bunu ilerleteceğiz' yanıtını verdi. Maliyet düşürme stratejisi aynı zamanda Renault ve Mitsubishi ile bağları güçlendirmeyi de içeriyor. Nissan, Çinli ortağı Dongfeng ile de daha yakın çalışıyor ve Dongfeng'in Nissan'ın İngiltere'deki fabrikasında araç üretmesine izin vermeyi düşünmediğini belirtti. Yetersiz kullanılan İngiltere fabrikası, kapatılacak yedi tesis arasında yer almıyor.

Ancak maliyetleri kısmak ve ittifaklar kurmak Nissan'ı kurtarmaya yetmeyecek. Yeni ürünlere ihtiyacı var ve neyse ki yeni modeller yolda. Önümüzdeki yıllarda küresel çapta 10'dan fazla yeni modelin tanıtılması planlanıyor. Yeni modeller arasında Leaf crossover, yeni nesil Sentra, Mitsubishi Outlander tabanlı plug-in hibrit Rogue gibi seçenekler yer alacak. Yeni nesil Rogue, benzinli, PHEV ve E-Power menzil artırıcı teknolojili güç aktarma organları sunacak. Xterra'dan ilham alan elektrikli, arazi odaklı bir SUV da listede.

Avrupa'da ise yeni nesil Micra, Renault 5 ile aynı platformu paylaşan bir model olacak. Buna elektrikli Juke ve yeni nesil E-Power sistemine sahip Qashqai eşlik edecek. Japonya'da Nissan, güncellenmiş bir 'kei car', E-Power'lı yeni nesil büyük bir minibüs ve tamamen yeni bir Skyline tanıtacak. Hindistan, Okyanusya, Afrika ve Latin Amerika gibi bölgeler için de birden fazla yeni ürün planlanıyor.

Peki ya eğlenceli otomobiller? Nissan'ın yeni patronu, halefi tarafından 'gerçek bir otomobil tutkunu' olarak tanımlanıyor ve işe her gün Z modeliyle gittiği belirtiliyor. 46 yaşındaki yönetici, 'GT-R adının gelecekte de var olacağını' zaten belirtmişti ve Silvia'yı yeniden canlandırmaya ilgi duyduğunu dile getirdi. Ancak acı gerçek şu ki, spor otomobiller niş ürünlerdir ve büyük hacimler yaratmazlar. Yıllarca süren mali kayıpların ardından toparlanmada Nissan'ın daha büyük öncelikleri var. SUV'lara ve kâr marjı yüksek diğer segmentlere odaklanmak, bilançoyu iyileştirmek için daha mantıklı görünüyor.