Nissan’da Kriz Derinleşiyor: İşten Çıkarmalar ve Tedarikçi Ödemeleri Gündemde!

Nissan’da Kriz Derinleşiyor: İşten Çıkarmalar ve Tedarikçi Ödemeleri Gündemde!

Küresel otomotiv devi Nissan'da alarm zilleri çalıyor. Şirket, mali yapısını güçlendirmek ve yeniden yapılanma sürecinde ayakta kalmak için radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu adımlar arasında küresel iş gücünün yaklaşık %15'ini oluşturan önemli bir işten çıkarma dalgası ve tedarikçilerden ödemeler için ek süre talepleri yer alıyor.

Nissan İşten Çıkarmalara Başladı, Tedarikçilerden Ödemeleri Erteleme Talebi

Nissan, Mayıs ayında açıkladığı 'Kurtarma Planı' kapsamında, dünya genelindeki iş gücünün yaklaşık 15%'ine denk gelen 20.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurmuştu. Şirket, nakit akışını rahatlatmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla bazı fabrikalarını da kapatma yoluna gidiyor.

Bu haftadan itibaren İngiltere'deki Sunderland fabrikasındaki çalışanlarla gönüllü emeklilik fırsatları hakkında görüşmelere başlanacağı bildirildi. Şirket, bu tesiste yaklaşık 250 çalışanın işine son vermeyi hedefliyor. Sunderland fabrikası, yaklaşık 6.000 çalışanıyla şehrin en büyük işverenlerinden biri ve Nissan'ın yeniden yükseliş planında kritik bir rol oynuyor. Nissan, bu tesiste yeni nesil elektrikli araçlarını (yeni LEAF, Juke ve Qashqai dahil) üretecek.

Şirket içi e-postalar ve belgelere göre, Nissan aynı zamanda tedarikçilerinden ödemeler için ek süre talep ediyor. Şirket, bu hamlenin nakit akışını rahatlatmak amacıyla yapıldığını belirtiyor. Yapılan açıklamada, Avrupa ve Birleşik Krallık'taki bazı tedarikçilere, ek maliyet olmaksızın daha esnek ödeme koşullarını kabul etmeleri için teşvikler sunulduğu ifade edildi.

E-postalar, bu adımın ilk çeyrek (Nisan-Haziran) için nakit akışını serbest bırakacağını gösteriyor. Bir çalışan, meslektaşlarına gönderdiği bir e-postada, Nissan'ın tedarikçilerden "yeniden" ödemeleri ertelemesini istediğini belirtmiş. Söz konusu e-postaların Nissan'ın Avrupa ve Birleşik Krallık'taki çalışanları arasında paylaşıldığı öğrenildi.

Nissan, şirket açıklamasına göre, kurtarma planının bir parçası olarak hızlı bir şekilde harekete geçiyor ve durumu tersine çevirmeyi hedefliyor. Şirket, "Bu adımları atarken, yeniden yapılanma maliyetlerini karşılamak ve tahvil vadelerini ödemek için yeterli likiditeye sahip olmayı amaçlıyoruz" dedi.

Şirket, iç görüşmeler hakkında yorum yapmazken, e-postalar tedarikçilere iki seçenek sunulduğunu ortaya koydu: Ya daha yüksek bir faiz oranıyla ödemeleri erteleme ya da bir bankanın ödemeyi yapması ve Nissan'ın daha sonra bankaya faiziyle birlikte geri ödeme yapması.

Mart ayı sonunda 2,2 trilyon yen (yaklaşık 15,2 milyar dolar) nakit ve eşdeğeri bulunan şirketin, bu yılın ilerleyen dönemlerinde vadesi dolacak yaklaşık 700 milyar yen (yaklaşık 4,9 milyar dolar) borcu bulunuyor.

'Re:Nissan' olarak adlandırılan Japon otomobil üreticisinin kurtarma planı kapsamında, Nissan 250 milyar yen maliyet düşüşü hedefliyor. Şirket, 2026 mali yılına kadar yeniden kârlılığa dönmeyi planlıyor.

Otomotiv Sektöründen Değerlendirme

Eskiyen araç gamı ve Çin'den gelen BYD gibi yeni, düşük maliyetli rakiplerin yükselişiyle Nissan'ın hızla geride kaldığı gözlemleniyor.

Nissan, önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni nesil LEAF de dahil olmak üzere birçok yeni elektrikli ve hibrit araç piyasaya sürecek. Bu yeni modellerin satışları artırmaya yardımcı olması bekleniyor.

Dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin'de, Nissan'ın ilk özel elektrikli sedan modeli N7, 50 günde 20.000'den fazla sipariş alarak oldukça iddialı bir başlangıç yaptı. N7, Nissan'ın kurtarma çabalarında önemli bir rol oynayacak ve deniz aşırı pazarlara ihraç edilmesi planlanıyor. Bu model, Nissan'ın Çin'de piyasaya sürmeyi planladığı dokuz yeni enerji aracından (elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlar dahil) biri olacak.

Peki, Nissan bu zorlu süreçten başarıyla çıkabilecek mi? Yoksa sektördeki rakiplerinin gerisinde kalmaya devam mı edecek? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşın.