Mazda’dan Menzil Sorununa Çözüm: Benzin Motorlu Yeni Elektrikli SUV EZ-60!

Mazda’dan Menzil Sorununa Çözüm: Benzin Motorlu Yeni Elektrikli SUV EZ-60!

Mazda, elektrikli otomobil dünyasına iddialı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Markanın alışılmış SUV çizgilerinden farklı görünen yeni modeli EZ-60, aslında Mazda'nın Çin'deki ortak girişimi Changan'ın Deepal S07 modeliyle yakın akraba. Tasarımı bu ayın başlarında resmi görsellerle ortaya çıkan ve Tesla Model Y'ye rakip olması beklenen aracın teknik özellikleri de Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) aracılığıyla gün yüzüne çıktı.

Beklendiği gibi, EZ-60, sedan kardeşi EZ-6 modelinde olduğu gibi menzil uzatıcı bir benzinli motor seçeneğiyle sunulacak. Ancak daha önce MX-30 e-Skyactiv R-EV modelinde jeneratör olarak kullanılan 830 cc'lik döner (rotary) motorun aksine, bu daha büyük elektrikli SUV'da atmosferik 1.5 litrelik standart bir benzinli motor görev yapıyor. Bu motorun tekerleklere doğrudan güç iletmediğini belirtmek önemli; görevi sadece 31.7 kWh kapasiteli bataryayı şarj etmek. Bu batarya, Çin'in CLTC ölçüm normlarına göre 160 kilometrelik tamamen elektrikli bir menzil sunuyor. Aracın toplam menzili henüz açıklanmasa da, benzer teknolojiye sahip sedan versiyonu EZ-6'nın menzil uzatıcı ile 1.300 kilometreye kadar yol kat edebildiği biliniyor. Bu da bazı uzun yol dizel otomobillerine rakip olabilecek bir değer.

Gücünü arka aksa monte edilmiş 255 beygir gücündeki bir elektrik motorundan alan EZ-60'ta, benzinli motor ise jeneratör olarak 97 beygir güç üretiyor. MIIT belgelerine göre aracın ağırlığı yaklaşık 1.992 kilogram. EZ-60'ın daha basit, tamamen elektrikli bir versiyonu da yolda ancak bu versiyonun teknik detayları henüz paylaşılmadı. Mantıken, daha büyük bir batarya paketi nedeniyle bu versiyonun menzil uzatıcılı modelden daha ağır olması bekleniyor.

Genellikle Çin pazarına özel modelleri yakından takip etmesek de, EZ-60 ve EZ-6 modelleri diğer pazarlarda da satılacak olmaları nedeniyle önem taşıyor. Sedan versiyonu Avrupa pazarı için şimdiden 6e olarak yeniden isimlendirildi. SUV modelinin de benzer şekilde, muhtemelen CX-6e gibi yeni bir isimle Avrupa'ya gelmesi bekleniyor. Bu durum, aracın ilerleyen dönemlerde Türkiye pazarında da yerini alabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Mazda, elektrikli araç geçişini hızlandırmak için Çinli ortağına yaslanıyor gibi görünse de, kendi elektrikli geleceğini inşa etmekten vazgeçmiş değil. Markanın tamamen kendi geliştirdiği özel bir elektrikli araç platformu üzerine kurulu yeni bir modelin 2027'de tanıtılması ve on yılın sonuna kadar bu platformdan türetilen başka modellerin de gelmesi planlanıyor.