
Maserati’den Şaşırtan Açıklama: Elektrikli Süper Spor Otomobillere “Kötü Hissiyat”!
Maserati'nin, müşterilerin "güçlü içten yanmalı motorlara düşkünlüğünü" fark ederek tamamen elektrikli MC20 modelini iptal etmesinin üzerinden birkaç ay geçti. Bu durum, İtalyan otomobil üreticisinin çabalarını benzinli modellere yönlendirmesinde şaşırtıcı bir gelişme değil. Yapılan açıklamalara göre, bazı kişilerde elektrikli süper spor otomobillere karşı bir "kötü hissiyat" bulunuyor. Bu durumun, uygun fiyatlı hot hatch'lerden milyon euroluk hiper otomobillere kadar performans odaklı birçok araç için geçerli olabileceği düşünülüyor. Özellikle üst segment alıcılarının elektrikli MC20 versiyonuna ilgi göstermemesi, "saf mekanik araçlar arayan hala müşterilerin olduğunun" bir kanıtı olarak görülüyor.
Bu endişelerin temelinde, elektrikli araçların gerektirdiği ek donanımın getirdiği karmaşıklık, ağırlık artışı ve beraberindeki dezavantajlar yatıyor. Bu nedenle Maserati, müşterilerine saf içten yanmalı motor deneyimini, markanın Nettuno V6 motoru aracılığıyla sunmayı planlıyor. Hatta, manuel şanzımanın şaşırtıcı bir geri dönüş yapabileceği de konuşuluyor.
Maserati, 2000'lerin ortasından bu yana üç pedallı bir araç satmamış olsa da, sınırlı sayıda üretilecek bir model için manuel şanzımanın gerçek bir olasılık olduğu belirtiliyor. Markanın mühendislik şefi, saf mekanik bir araç üretmenin, vites koluna sahip mekanik bir şanzımanla anlamlı olacağını ve bu yaklaşımın markanın felsefesiyle mükemmel uyum sağladığını ifade ediyor.
Alfa Romeo ve Maserati CEO'su, iki İtalyan markanın gelecekte daha yakın iş birliği yapacağını ve bunun ortaklaşa geliştirilecek benzinli bir süper spor otomobil olasılığını da beraberinde getirebileceğini ima etti. Bu iş birliği, MC20'nin platformundan kısmen yararlanan 33 Stradale modelinin ardından geliyor.
Yapılan spekülasyonlara göre, Maserati markalı bir süper spor otomobilin, mevcut MC20'deki 621 beygir gücünden daha fazlasını sunan, geliştirilmiş bir çift turbolu 3.0 litrelik motorla donatılmış, Granturismo tabanlı bir GT olması bekleniyor. Bu ek gücün, herhangi bir elektrik desteği olmadan sunulması öngörülüyor.
Benzer bir Alfa Romeo modelinin de geliştirme aşamasında olduğu ve bu sayede ölçek ekonomisi yaratılarak sağlam bir iş gerekçesi oluşturulması hedefleniyor. Ancak, markanın pazarlama patronu, 33 Stradale'nin devam modelinin aceleye getirilmemesi gerektiğini, zira önceliğin hacim odaklı modellerde olduğunu belirtti.
Otomobil üreticilerini hibrit ve elektrikli araçlara kaynak aktarmalarından dolayı eleştirmemek gerekir. Giderek sıkılaşan emisyon düzenlemeleri, özellikle büyük hacimli motorlara sahip benzinli spor otomobillere yapılan yatırımları haklı çıkarmayı zorlaştırıyor. Şirketler ve müşteriler için bir diğer zorluk ise, özellikle Avrupa'da, bazı bölgelerde saf içten yanmalı araçlara uygulanan daha yüksek vergilerdir.