Amerika merkezli, sıra dışı tasarımlı üç tekerlekli güneş enerjili otomobil üreticisi Aptera, ilk önemli yol testini başarıyla tamamladı. ABD'de gerçekleştirilen yaklaşık 480 kilometrelik değişken zeminli yolculuk sırasında Aptera'nın sadece güneş enerjisiyle yaklaşık 32 kilometre ek menzil kazandığı iddia edildi.
Üretime hazır model, Ocak ayında Las Vegas'taki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) tanıtılmıştı. Marka o dönemde, dünya genelinden ilk modeli için şimdiden 50.000'den fazla iade edilebilir 100 Dolarlık (yaklaşık 3.250 TL) depozito aldığını duyurmuştu.
Önden çekişli ve iki koltuklu Aptera'nın 0-100 km/s hızlanmasını altı saniyenin altında tamamladığı ve maksimum 162 km/s hıza ulaşabildiği belirtiliyor. Kaput, ön konsol, tavan ve arka bölümdeki dört adet güneş paneli sayesinde, günde 64 kilometreye kadar ek menzil sağlayabiliyor. Bu değer, Türkiye'deki birçok sürücünün günlük şehir içi ulaşım ihtiyacını karşılamaya yetebilir.
Güneş enerjisi kapasitesinin yanı sıra, standart bir elektrikli araç güç aktarma organı da bulunuyor. Koltukların altına yerleştirilmiş 44kWh kapasiteli bataryası ile yaklaşık 640 kilometre menzil sunuyor. Şirket ilerleyen zamanlarda yaklaşık 400 km, 960 km ve hatta 1600 km menzil sunacak farklı batarya seçenekleri sunmayı planlıyor.
"Karlı dağlardan tarihi yollara, çöllerden geçerek Kaliforniya'ya geri dönülen" yol testi sırasında aracın 13 km/kWh civarında bir verimlilik değeri elde ettiği açıklandı. Yolculuk boyunca güneşten elde edilen 2.4 kWh enerji ile yaklaşık 32 kilometrelik ek menzil kazanıldı.
Aptera, test aracının muhtemelen gerekli test ekipmanları nedeniyle üretim versiyonundan daha ağır olduğunu, bu nedenle "nihai üretim verimliliğinin daha da iyi olmasının beklendiğini" belirtti. Son doğrulama testleri önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek.
İlk teslimatların bu yılın sonlarında yapılması bekleniyor. Aracın başlangıç fiyatının yurt dışında 40.000 Dolar (yaklaşık 36.500 Euro) seviyesinden başlaması öngörülüyor. Ancak bu fiyatın Türkiye'deki vergilerle önemli ölçüde farklılaşacağını unutmamak gerek. Üretimin 2026'da hızlanması ve Aptera'nın 2027 sonuna kadar yılda 20.000 araç üretme hedefi bulunuyor.
Aptera'nın kurucu ortağı ve CEO'su Steve Fambro, Ocak ayındaki CES fuarında yaptığı açıklamalarda, "Dünyanın her yerinden sipariş aldıklarını, Kuzey Amerika dışında en büyük ilginin Almanya ve İspanya'dan geldiğini" belirtti. "Güneş enerjili mobiliteye inanıyoruz ve bundan yararlanabilecek mümkün olduğunca çok yere yayılmak istiyoruz" diye ekledi.
Fambro, zamanla teslimat araçlarından tırlara kadar "her yolculuğun güneş tarafından desteklendiğini" görmek istediğini ve firmanın bu teknolojiyi havaalanı araçlarında kullanmak üzere bir pilot proje üzerinde çalıştığını da ifade etti.
Fambro, "Teknoloji geliştikçe ve ağırlık azaldıkça, günlük 64 km'lik güneş enerjisi menzilinin 100 km ve hatta 160 km'ye çıkmasını bekliyorum" dedi.
Güneşin araçlara günde 64 km'ye kadar şarj edilmiş menzil sağlaması durumunda hem halka açık şarj istasyonlarına hem de evde şarj etme ihtiyacına olan bağımlılığın azalacağına işaret ederek, "Güneş tarafından desteklenen günlük bir ulaşım, şebeke hakkında farklı düşünmemizi sağlayacaktır" diye ekledi.