Eleştirilere Rağmen SUV Satışları Zirvede: İşte Nedenleri!

Çevreci gruplar yıllardır Sportif Çok Amaçlı Araçları (SUV) hedef tahtasına koysa da, bu araçlara yönelik "gereksiz büyük", "çevre düşmanı" ve "savurgan" gibi eleştiriler, sürücülerin onları satın almasını engelleyemiyor gibi görünüyor.

Son analizlere göre, 2024 yılında dünya genelinde satılan otomobillerin %54'ünü SUV modelleri oluşturdu. Bu oran, 2023'e göre %3, 2022'ye göre ise %5'lik bir artış anlamına geliyor. Bu güçlü büyüme, birçok pazar gözlemcisinin daha küçük, daha hafif ve daha uygun fiyatlı elektrikli otomobillere doğru bir kayma öngördüğü bir zamanda gerçekleşiyor. Ancak görünen o ki, hem tüketicilerin hem de SUV segmentinin farklı planları var.

Peki ama neden? Otomobil dünyasını yakından takip edenlerin bildiği gibi, insanlar SUV'ları gerçekten seviyor. Bu durum da üreticileri, "müşteri her zaman haklıdır" şeklindeki eski (ve kârlı) anlayışa sadık kalmaya itiyor.

Heybetli tasarımları, araca binmeyi ve yolu görmeyi kolaylaştıran yüksek oturma pozisyonu ve sürücüsünün sanki her an doğa sporlarına gidebileceği izlenimini veren (gerçekte durum pek öyle olmasa da) maceracı imaj, SUV'ların geleneksel otomobillere tercih edilmesinde önemli rol oynuyor.

Ancak bu devam eden başarı hikayesinin ardında daha fazlası var. SUV'lar artık çok çeşitli boyutlarda sunuluyor ve yüksek yapıları, zemin ile yol arasında batarya paketi için daha fazla alan sağladığından, elektrikli teknolojilere de oldukça iyi uyum sağlıyor. SUV fikri, modern otomobil tasarımına o kadar hakim oldu ki, artık neyin SUV olup neyin olmadığını belirleyen çizgiyi çizmek bile zorlaştı.

Otomobil pazarının bu şekilde "SUV'laşması", dünya genelindeki SUV satışlarındaki artışı daha öngörülebilir kılıyor. Aynı zamanda bu büyümenin, bazılarının düşündüğü kadar büyük bir çevre felaketi olmayabileceğine de işaret ediyor olabilir. Özellikle küçük ve orta boy SUV'ların hakim olduğu ve bunların giderek artan bir kısmının elektrikli veya hibrit olduğu Avrupa gibi pazarlarda (ve benzer bir eğilimin görüldüğü Türkiye'de) durum bu yönde.

Hepimiz daha az kaynak tüketen, daha küçük ve hafif otomobiller görmek isteriz. Ancak günümüz koşullarında SUV, alıcıların kullanım kolaylığı ve uygun maliyet beklentileri, yasal düzenlemelerin (özellikle Avrupa'da) getirdiği güvenlik teknolojileri ve düşük emisyonlu elektrikli güç aktarma organları talepleri ile otomobil üreticilerinin kâr elde etme hedefleri arasındaki bir uzlaşmayı temsil ediyor.