
Elektrikli Şarj Noktaları Artıyor Ama Engelsiz Erişim Sınıfta Kalıyor!
Son dönemde elektrikli otomobillerin yükselişiyle birlikte şarj altyapısı da hızla genişlemeye devam ediyor. Ancak bu büyüme, önemli bir kesimi göz ardı ediyor: Engelli sürücüler. Ülke genelindeki şarj noktası sayısında yaşanan %27'lik artışa rağmen, yerel yönetimlerin sadece küçük bir kısmının önemli erişilebilirlik kılavuzlarına uygun kurulumlar yaptığı ortaya çıktı.
Yapılan bir araştırma, yerel yönetimlerin yaklaşık %38'inin, uluslararası erişilebilirlik standartlarına (PAS 1899:2022 gibi) uygun elektrikli araç şarj noktaları sunmadığını gösteriyor. Bu standartlar, şarj noktası operatörlerinden cihazlarını tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yükseklikte konumlandırmalarını, manipüle edilmesi zor olmayacak ağırlıkta olmalarını ve örneğin bir mobilite scooter'ı için yeterli manevra alanı sunan erişilebilir bir alanda bulunmalarını istiyor.
Her ne kadar yerel yönetimlerin %62'si teknik olarak erişilebilir şarj imkanı sunduğunu belirtse de, tüm kamusal şarj noktalarının yalnızca %2,2'sinin bu erişilebilirlik standartlarına uyduğu belirtiliyor. Bu da, her bölgede engelli sürücüler için uygun şarj noktası bulmanın oldukça zor olduğu anlamına geliyor.
Engelli sürücüleri temsil eden kuruluşların yöneticileri, bu bulguların 'şaşırtıcı olmadığını' ve kamusal şarj altyapısındaki neredeyse tam erişilebilirlik eksikliğinden 'derin endişe duyduklarını' dile getiriyorlar. Bu kuruluşların yaptığı bir anket, engelli sürücülerin %40'ının evde elektrikli araç şarj cihazı kurulumuna uygun konuta sahip olmadığını gösteriyor. Bu durum, onların kamusal altyapıya bağımlı oldukları, ancak mevcut sistemin fiziksel ihtiyaçlarının çoğuyla uyumlu olmadığı anlamına geliyor.
Hükümetin yeşil enerjiye geçiş sürecinde kimsenin geride kalmayacağı yönündeki vaatlerine rağmen, engelli motorcuların elektrikli araçlara geçişte açıkça geride bırakıldığı ifade ediliyor. Yetkililere, bu durumun çok geç olmadan ele alınması ve bu aksaklığın giderilmesi çağrısı yapılıyor.
Bu veriler, bir süre önce yayımlanan ve elektrikli araç şarj altyapısının mevcut durumunun 'sürüş maliyetlerinde eşitsizlikler yaratma tehlikesi' taşıdığı sonucuna varan bir raporun ardından geliyor. Ayrıca, bahsi geçen erişilebilirlik standartlarına ilişkin gözden geçirme sonuçları da, ilk tanıtımının üzerinden yaklaşık iki buçuk yıl geçmesine rağmen henüz açıklanmadı.