
Citroen Ami Buggy Türkiye’ye Geliyor mu? İngiltere’deki İthalat Engeli Ortaya Çıktı!
Son dönemde elektrikli mikro mobilite aracı olarak dikkat çeken ve Avrupa'da büyük ilgi gören Citroen Ami'nin özel versiyonu Ami Buggy, bazı pazarlarda beklenmedik engellerle karşılaşıyor.
Citroen, bugüne kadar 17 farklı ülkede 75.000'den fazla Ami satışı gerçekleştirdi. İlk nesil, sınırlı sayıda üretilen Ami Buggy'nin 40 adedi de dahil olmak üzere, araç İngiltere pazarında da yer buldu.
Şimdi yenilenen yüzüyle geri dönen Ami Buggy, artık üretim sınırı olmaksızın sunuluyor. Bu versiyon, standart Ami'den farklı olarak kapıları yerine metal yan koruma barları, arka spoyler ve açık havada sürüş keyfi sunan bir kumaş tavan ile geliyor.
Bu özellikler Fransa gibi Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerler için ideal olsa da, İngiltere gibi daha yağışlı ve soğuk iklimlerde aynı çekiciliği taşımayabiliyor. Bu durum, Ami Buggy'nin İngiltere'ye ithalatının şimdilik beklemede olmasının ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
Yeni Ami ve Buggy versiyonundaki en belirgin değişiklik, çift farlar yerine tekli, yuvarlak LED farların kullanılması. Farların daha yükseğe konumlandırılmasıyla aracın ön yüzü daha 'ifadeli' bir görünüm kazanmış. Ayrıca, çamurluklardaki yeni hava girişleri ise markanın ikonik modeli 2CV'ye bir gönderme niteliğinde.
Ami'nin panellerinin simetrik tasarlanması sayesinde üretim maliyetleri düşürülmüş. Bu durum, ön farları yansıtan, daha yüksekte konumlandırılmış yuvarlak kırmızı stop lambalarıyla aracın arkasında da görülüyor. Buggy versiyonunda dikkat çekici sarı renkte kullanılan Citroen'in 2D logosu ve tekerlek davlumbazlarını vurgulayan siyah çıkartmalar da yenilikler arasında.
Sabit tavanlı Ami'de renkli jant kapakları bulunurken, Buggy 14 inç altın renkli çelik jantlarla geliyor. Fransa'da Buggy'nin standart Ami'ye göre yaklaşık 1600 Euro'luk bir fiyat farkı bulunuyor.
Citroen'in en ucuz modelinin, 45 km/s maksimum hızı ve 8 beygir gücüyle markanın 'imaj elçisi' olması dikkat çekici. 5.5 kWh'lik bataryası, birçok plug-in hibrit modelden bile küçük ve 3 kW şarj cihazıyla yaklaşık 75 km'lik menziline ulaşması dört saat sürüyor.
Ami, tipik bir otomobil değil, aslında bir 'hafif dört tekerlekli bisiklet' (quadricycle) sınıfına giriyor. Avrupa'da 14 yaşından itibaren özel bir ehliyetle sürülebilmesi, genç kullanıcılar arasında popülerliğini artırıyor ve satışların önemli bir bölümünü oluşturuyor. Ancak İngiltere gibi 16 yaş ve üzeri, farklı bir ehliyet sınıfı gerektiren pazarlarda potansiyel müşteri kitlesi daralıyor.
Bazı büyük kurumlar Ami'yi hizmetlerinde kullanırken, bireysel kullanıcı profilinin Avrupa'ya göre daha yaşlı ve genellikle büyük şehirlerde yaşayan 60-70 yaş üstü kişilerden oluştuğu görülüyor.
Citroen, Ami ile Avrupa'da elektrikli mikro mobilitede devrim yarattığını belirtiyor. Ancak Buggy versiyonunun açık yapısı ve bölgesel iklim koşulları, bazı pazarlarda (İngiltere örneğinde olduğu gibi) araçların ithalat ve satış süreçlerini etkileyebiliyor.