
Çin’den Elektrikli Otomobil Güvenliğine Radikal Ayar: Batarya Yangınında 2 Saat Gecikme Şartı!
Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte batarya güvenliği konusu kritik önem taşıyor. Özellikle yangın güvenliği, tüketicilerin ve regülatörlerin en çok odaklandığı alanlardan biri. Bu alanda Çin, standartlarını hızla yükseltmeye devam ediyor.
Gelen bilgilere göre Çin, elektrikli araç bataryalarının yangın güvenliği standartlarını daha da sıkılaştırıyor. Yeni bir düzenlemeye göre, batarya hücrelerinde meydana gelen ve 'termal kaçak' olarak adlandırılan potansiyel olarak tehlikeli bir süreç başladığında, araçların en az iki saat boyunca alev almaması veya patlamaması gerekiyor. Bu, tek bir hücredeki arızanın domino etkisi yaratmasını önlemeyi amaçlıyor.
Daha önceki Çin standartları da batarya yangın güvenliğinde öncü adımlar atmıştı. Örneğin, 2021'de getirilen küresel bir standart, yangın veya patlama meydana gelmeden önce yolcuların araçtan kaçabilmesi için beş dakikalık bir uyarı süresi zorunluluğu getiriyordu. Bu süre boyunca yolcu kabininde görünür duman oluşmasına da izin verilmiyordu.
Sektör analistleri, önümüzdeki yıl devreye girecek olan güncellenmiş Çin standartlarının, elektrikli araç pazarında güvenlik yarışında ülkeyi daha da ileriye taşıyacağını belirtiyor. Diğer bölgelerdeki standartların hala taslak aşamasında olduğu veya çok daha yavaş güncellendiği göz önüne alındığında, Çin'in hızı dikkat çekici. Örneğin, Avrupa'da 2027'de uygulamaya konması beklenen bir düzenlemenin, Çin'in halihazırda güncellediği 2020 standartlarıyla daha çok benzerlik taşıdığı ifade ediliyor.
Global araç üreticilerinin daha önceki Çin standartlarına uyum sağlamayı başardığı, ancak yeni iki saatlik gecikme şartının 'büyük bir meydan okuma' olduğu düşünülüyor. Hücreler arasında termal kaçak yayılımını engellemenin mümkün olduğu, bunun için çeşitli malzeme seçeneklerinin bulunduğu, ancak her batarya tasarımında performans ve maliyet arasında bir denge kurulması gerektiği vurgulanıyor. Bu durumun, batarya maliyetlerini düşürmenin gelecekteki EV benimsemesi için hayati önem taşıdığı bir dönemde yaşanması da cabası.
Her ne kadar elektrikli araç yangınları, bazı tahminlerin aksine, geleneksel araçlara göre daha az yaygın olsa da, batarya hücrelerindeki arızaların yangın riski oluşturması nedeniyle bazı geri çağırmalar yaşandığı biliniyor. Ayrıca kablo demeti arızaları da tehlike yaratabiliyor.
Çin'in elektrikli araç pazarında LFP (Lityum Demir Fosfat) batarya kimyasının giderek daha baskın hale geldiği, bunun da daha zorlu yangın güvenliği standartlarına uyumu, genellikle başka yerlerde kullanılan daha yüksek enerji yoğunluklu NMC (Nikel Manganez Kobalt) kimyalarına göre daha kolay hale getirdiği belirtiliyor.
Yönetmeliklere ayak uydurmak için yangına dayanıklı malzemelerin geliştirilmesi de hızla ilerliyor. Aerogel, köpükler ve seramikler gibi teknolojilerin talep gördüğü ifade ediliyor.
Batarya bileşimi ve kimyalarının değiştirilmesinin, bir aracın güvenliğini artırmada büyük etkiye sahip olabileceği, katı hal bataryaların (solid-state batteries) güvenlikte devrim yaratma potansiyeli taşıdığı belirtiliyor. Katı hal bataryaların ayrıca daha geniş bir çalışma sıcaklığı aralığına izin verebildiği ve dış ısıtma arızalarından daha az ısı üretme eğiliminde olduğu, daha yüksek termal iletkenlikleri ve gelişmiş termal yayılım nedeniyle sıcak noktaların oluşma olasılığının daha düşük olduğu teknik bilgiler arasında yer alıyor.