BMW’den Bile Güçlü: Volkswagen’in W10 Motorlu Gizemli M5 Prototipi Ortaya Çıktı!

Volkswagen Grubu'nun, emisyon skandalları ve sıkı maliyet kısıtlamaları öncesinde mühendislik harikalarına imza attığı bir dönem vardı. O yıllarda, markanın vizyoner yönetimi altında mühendislerin kaput altına sığdırabileceklerinin adeta sınırı yoktu. VW Grubu, W8 ve W12 motorlu sedanlardan V10 ve V12 dizel SUV'lara kadar pek çok radikal projeyi denedi. Hatta on iki silindirli dizel motora sahip bir Audi R8 konsepti bile geliştirildi.

Volkswagen çatısı altında Bugatti bize W16 motorlu Veyron'u sunarken, öncesinde daha da çılgın bir W18 konseptiyle nabızları yükseltmişti. Ancak on sekiz silindirli bu canavar, rafa kaldırılan tek sıradışı motor projesi değildi. İşte karşınızda unutulmuş W10 motoru... Volkswagen, BMW henüz atmosferik 5.0 litrelik V10 motorlu E60/E61 M5'i piyasaya sürmeden önce, kendi on silindirli motorunu bir M5'e sığdırmak için modifikasyonlar yapmıştı. Yıllarca bir efsaneden ibaret olan W10 motorlu M5 prototipi, 2023 yılında sürpriz bir şekilde satılığa çıkarak gün yüzüne çıktı. Yakın zamanda ise bir otomobil programı, Wolfsburg'dan gelen bir kalbe sahip bu yakalanması zor Bavyeralı lüks spor sedanı inceleme fırsatı buldu.

Volkswagen'in en az üç adet W10 motor ürettiği ve bunlardan birinin üçüncü nesil bir M5'e (E39) entegre edildiği biliniyor. Peki ama neden? O dönemde Volkswagen'in ürün gamında buna rakip olabilecek yüksek performanslı bir sedan bulunmuyordu. İlk Porsche Panamera'nın piyasaya çıkmasına daha yıllar vardı. Dinamometre testine sokulan VW motorlu M5, tekerleklere 480 beygir güç iletiyor. Aktarma organlarındaki kayıplar da hesaba katıldığında, bu rakamın krank milinde yaklaşık 530 beygir güce denk geldiği tahmin ediliyor. Bu, orijinal BMW S62 motorunun (4.9 litrelik V8) 394 beygir gücüne kıyasla önemli bir artış anlamına geliyor. Daha sonra çıkan M5 E60'taki 5.0 litrelik S85 motor ise 500 beygir gücündeydi.

Volkswagen'in, tahminen 5.0 litre hacimli bu kadar benzersiz bir motorun nasıl olup da özel ellere geçmesine izin verdiği tam olarak bilinmiyor. Bildiğimiz kadarıyla bu M5, altı ileri manuel şanzımanla arkadan itişli yapısını koruyor, bu da onu kullanması mutlak keyifli bir otomobil haline getiriyor. Ancak stabilite kontrolü ve ABS gibi yardımcı sistemlerin olmaması, onu kontrol etmesi oldukça zorlu bir makine yapıyor.

Motorun, iki adet 2.5 litrelik VR5 motorun birleşimi olduğu ancak geleneksel VR motorlarının aksine dökme demir yerine alüminyum bloğa sahip olduğu söyleniyor. Şüphesiz, dönemin VW yönetiminin bu projeye yeşil ışık yakarken aklında belirli bir model vardı. Belki de Bentley için düşünülmüş bir projeydi? Söylentilere göre VW, bu M5 test aracının geliştirilmesi için 2 milyon Euro harcadı. Ancak bu devasa yatırıma rağmen W10 motoru hiçbir zaman bir üretim aracında kendine yer bulamadı. Motorun, M6 E63/E64'e de güç veren BMW'nin adı kötüye çıkmış S85 motorundan daha güvenilir olup olmayacağını ise asla bilemeyeceğiz.

Hatta o dönemki üst düzey bir VW yöneticisinin bu özel M5'i o kadar beğendiği ve bir süre kişisel aracı olarak kullandığına inanılıyor. Bu projenin, W8, W12 ve W16 motorlarını da içeren daha geniş bir çalışmanın parçası olduğu ve geliştirme ekibine bir kadın mühendisin liderlik ettiği biliniyor. Alman otomotiv devi artık W motorları üretmiyor. Passat'ın W8 motoru yaklaşık yirmi yıl önce emekliye ayrıldı, Continental/Flying Spur'un W12 motoru ise 2024'te üretimden kaldırıldı. Chiron'un kudretli W16 motoru ise yerini Tourbillon modelindeki Cosworth imzalı V16 motora bıraktı.