2026’dan İtibaren Mercedes’lerde Direksiyon Devrimi: Yoke ve Steer-by-Wire Geliyor!

2026’dan İtibaren Mercedes’lerde Direksiyon Devrimi: Yoke ve Steer-by-Wire Geliyor!

Mercedes-Benz, 2026 yılından itibaren ürün gamına iki potansiyel olarak tartışmalı teknoloji eklemeye hazırlanıyor. Şirket, gelecek yıldan itibaren üretime başlayacak olan 'steer-by-wire' (telemetrik direksiyon) sistemini, yarış otomobillerinden esinlenilmiş 'yoke' (boyunduruk) şeklinde bir direksiyon simidi ile birlikte sunacağını Salı günü duyurdu.

Steer-by-wire, tam olarak adından anlaşıldığı gibi çalışır. Direksiyon simidi ile ön tekerlekler arasında fiziksel bir bağlantı yerine, sürücünün direksiyon komutları elektriksel bir bağlantı ve bir bilgisayar aracılığıyla işlenir.

Steer-by-wire sisteminin bazı ciddi avantajları bulunmaktadır. Mühendislerin, sürüş senaryolarına göre direksiyon oranını büyük ölçüde ayarlamasına olanak tanır. Bu, özellikle park etme gibi durumları çok daha kolay hale getirir, çünkü sürücülerin tam tur dönüş için direksiyonu defalarca çevirmesi gerekmez.

Mercedes, steer-by-wire'ın yön dengesini ve yanal çevikliği de geliştirdiğini belirtiyor. Sistem, markanın 10 dereceye kadar açıyla dönebilen arka aks yönlendirmesi ile birlikte çalışabiliyor. Ayrıca, sürüş modlarına göre daha fazla değişkenlik sunulacak. Sistem, ön tekerlek ile sürücünün elleri arasındaki bağlantıyı kaldırdığı için yol yüzeyinden gelen titreşimleri bile ortadan kaldırabilir.

Steer-by-wire'ın çok yönlülüğü, sürücülerin direksiyonu çevirirken kollarını çaprazlamak zorunda kalmayacağı anlamına geliyor. Bu da Mercedes'in 'yoke' tipi bir direksiyon simidi kullanmasına olanak tanıyor. Yarışlardan ilham alan bu şekil herkesin zevkine hitap etmeyebilir, ancak Mercedes, bunun iç tasarım için yeni yollar açtığını, gösterge panelinin daha iyi görülmesini sağladığını ve düz alt kısmı sayesinde bacak alanını engellemediği için araca inip binmeyi kolaylaştırdığını ifade ediyor.

Herhangi bir steer-by-wire teknolojisi için en büyük endişe, sistemin sürücünün girdilerini her senaryoda doğru şekilde yorumlayabilmesidir. Steer-by-wire'lı bir araç aniden tüm gücünü kaybederse, teorik olarak sürücü tüm yön kontrolünü kaybeder. Geleneksel bir direksiyon sisteminde ise en azından sürücü ile tekerlekler arasında fiziksel bir bağlantı hala mevcuttur.

Mercedes, steer-by-wire sistemi üzerinde 1 milyon kilometreden fazla test sürüşü gerçekleştirdiğini belirtiyor. Sistem, çalışması için gerekenden iki kat fazla aktüatör kullanan 'yedekli sistem mimarisi'nin yanı sıra, yedek araç içi veri ve güç kaynağı ünitelerine sahip. Marka, sistem tamamen arızalansa bile, elektronik stabilite kontrol sistemleri aracılığıyla 'arka aks yönlendirmesi ve hedefe yönelik tekerleğe özel frenleme müdahaleleri sayesinde yanal yönlendirmenin hala mümkün olduğunu' ifade ediyor.

Steer-by-wire sisteminin ilk olarak hangi Mercedes modellerine geleceği henüz net değil. Ancak, markanın bu teknolojiyi tanıtmak için kamufle edilmiş bir EQS kullandığı göz önüne alındığında, teknolojiyi ilk görecek modelin bu araç olabileceği tahmin ediliyor.